NYE ÅBNINGSTIDER Julelukket fra den 24.12.- 01.01.2020. Afhentning fefter aftale 27.12.19 .Mandage lukket. Afhentning kun efter aftale. tirsdage - torsdag kl. 10-17.30 fredag og lørdag 10-14 .
- . -

OBS OBS . Feltet du kan skrive beskeder i fungere ikke så send en mail specielt. hvis du bestiller vådgær Nyhed! Du kan bestille vådgær wlp senest den sidste hverdag i måneden - leveringen 1-2 uger efter. Dog ikke januar og juli. Vault (sæsonvare), er kun tilgængelig i visse perioder. Send en mail. OBS Grainfather ejere - gå ind på prodktet her på siden -der står hvad di skal gøre for at din mobil har forbindelse til kontrolboksen
Ring +45 60 53 00 02 | Albryg Brygudstyr | Mejerivej 7 | 4296 Nyrup

- Velkommen til Albryg Brygudstyr

Ølbrygning

Historien om malt til ølbrygning 

Først lægger man kernerne i blød (kornet der skal blive til malt, som man bruger til ølbrygning) - på fagsprog kaldes det støbning af malt byggen.

Dernæst lægges kernerne (malten til ølbrygning ) til spiring i en spirekasse eller på gulvet. Efter en vis tid, som typisk er fem dage, flyttes kernerne ( Malten til ølbrygning ) til et tørringsanlæg, hvor spiringen stoppes ved hjælp af varm luft.

I løbet af denne proces danner kernerne (malten til ølbrygning ) en mængde enzymer. Under den senere ølbrygning omdanner enzymerne maltens indhold af stivelse til sukker, som sammen med smags- og farvestoffer trækkes ud af malten, som bruges til ølbrygning.

Resultatet er en slags te eller suppe, kaldet urt. Urten koges med humle, og efter afkøling tilsættes gær. Gæren omdanner sukkeret til alkohol og kuldioxid. Der er mange slags malt til ølbrygning fra samme kornsort.

 

Temperaturen giver farven og smagen

Ved at regulere på temperaturen i den sidste del af tørringsprocessen kan malteren få forskellige slags malt til ølbrygning ud af helt ens korn. Jo højere temperatur, desto mørkere malt, til helt over i Black malt eller sort malt.

Også smagen ændres og bliver kraftigere ved højere temperatur. For eksempel får man pilsnermalt til ølbrygning ved at tørre ved 80-85 grader sidst i processen, münchnermalt til ølbrygning ved 100-105 grader og chokolademalt til ølbrygning (som trods sit navn fremstilles af byg) ved at tørre ved 160 - 220 grader.

 

Dengang var der kun én slags

Den gang man startede med at brygge øl, var der ikke flere forskellige slags øl at vælge i mellem, der var kun en .

Gennem de sidste årtier er det blevet meget udbredt med rigtig  mange forskellige slags øl og  det betragtes som værende normalt i dag at brygge sin egen øl. Og det er vi utrolig glade for! Det er udvikling som denne, der gør , at vi kan udvide vores horisont, når det kommer til ølbrygning.

Du kan brygge øl lige fra Beer kit, extrakt over til råvarer som malt, humle gær og krydderier. Men det kræver at du har lidt eller meget udstyr.  Ølbrygning er en sjov hobby også smager din hjemmebryggede øl bare bedre.

 

Hvad kræver ølbrygning:

Det kræver lidt udstyr og  råvare, for at komme godt i gang med at brygge øl. Alt brygudstyr og råvarer kan du købe hos Albryg, enten i forretningen eller via hjemmesiden www.albryg.dk.

Du kan også få bryggerierne til at brygge din øl, men det er der jo ikke  så sjovt som selv at stå ved gryderne. Det kan klart anbefales , at  Du køber dit eget bryganlæg til ølbrygning, det letter arbejdsgangen en del.  Du vil kunne lave flere bryg hurtigere og det er lettere at styre temperaturen under din ølbrygning. Ølbrygning har det med at være vanedannende og sjovt.

 

Brygudstyr du skal bruge til ølbrygning:

 • Albryg pilot anlæg – består af elgryde, modstrømskøler, indsatssi, mæskepumpe og mæskering.
 • Og Eller en elgryde . Almindelige store gryder kan også bruges – bare lidt mere besværligt.
 • Brygske
 • 2 gærspande med taphane og gærlås
 • Mæske thermomter
 • Humleposer
 • Irish moss eller protaflock til klaring af din øl.
 • En øse eller kande

 

Malt

Maltens funktion er at danne sukker. Sukkeret er vigtigt for alkohol procenten.  Malt stammer som regel fra bygkorn. Man fugter malten. Når malten fugtes begynder det at spirer, og danner derved enzymer, som bliver lavet om til sukker.

Der findes utrolig mange variationer af malt. Og der er et utal af malterier over hele verden.

Du kan læse meget mere omkring Malt

Gær

Når man taler om gær i ølbrygning, så er der tale om det såkaldte øl-gær og ikke bage-gær. Der findes utrolig mange former for øl-gær.

Der findes to store producenter af våd gær nemlig White labs og  Weyast. Den ene er i glas og den anden er i en pose. Gæren skal opbevares i køleskab ved 4 grader C. Der er 6 måneders holdbarhed fra produktionsdatoen. Der er rigtig mange variationer

Tørgær  produceres af rigtige mange forskellige producenter til ølbrygning. Der kan næves de største lige nu er Mangrove Jack´s  og Safale el Safbrew.

Vil du læse mere om Gær og Tørgæs, så har vi samlet yderligere info her 


Humle

Lidt om Humleplanten til ølbrygning.

Vand

Vandet du bruger til ølbrygning har større betydning, end du måske lige tror. Man kan sagtens bruges normalt poste vand, og det gør de fleste håndbryggere. Dog bruges det som regl kogt. PH værdien har også betydning for din ølbrygning og denne kan reguleres på forskellige måder. Man kan med fordel benytte kildevand til særlige bryg opskrifter. Læs mere her.

Evt. Krydderier og aromaer

Krydderier og aromaer kan tilsættes alt efter smag og behag. Man kan nemt komme til at ødelægge et bryg eller to mens man eksperimentere med disse. Det er vigtigt at man til et 25 liters bryg kun bruger omkring 10-20 gram krydderier. Læs mere her.

 

Kom godt i gang:  ølbrygning med Albryg.dk

Hos Albryg.dk har vi alt, hvad du skal bruge, for at komme i gang med ølbrygning. Men ikke nok med at vi har alle materialerne, så har vi også ekspertisen til at hjælpe dig, til at lave et perfekt første bryg. Vi sidder dagligt klar ved telefonen og på hjemmesiden, og er klar til at besvare de spørgsmål du nu en gang måtte have. Og Ganske gratis.
Vi er godt klar over, at det kan være svært som ny i ølbrygningens verdenen, at finde hoved og hale i det hele. Og det er derfor, du endelig ikke skal tøve med at kontakte os hvis du har problemer, eller blot har generelle spørgsmål. Du kan også med fordel deltage i et af vores kurser for nybegyndere :
http://www.albryg.dk/kursus-for-begyndere-i-olbrygniing.html


Hos Albryg.dk har vi lavet flere slags begyndersæt, som henvender sig, til privatpersoner, som godt vil i gang med at brygge sin øl  i trygge rammer  hjemme.

Brygudstyr på Albryg.dk:

Vi har alt i brygudstyr. Her er nogle at de ting som vi anbefaler til begynderen:

 1. Braumeister 20/50 liter
 2. Brewster bryganlæg
 3. Pilot Junior starter kit electric