OBS: Butikken holder Sommerferie lukket fra den 17. juli til og med den 6. august , der sendes pakker ud 1 hver uge.
- Butikken er lukket alle lørdage i august. -

Ring +45 60 53 00 02 | Albryg Brygudstyr | Mejerivej 7 | 4296 Nyrup

- Velkommen til Albryg Brygudstyr

Gær

Øl gær er en encellede svamp, der ved deres  forgæring nedbryder  sukker til alkohol. Desuden udskilles der stoffer, der er med til at give øllet aroma.

Der skelnes mellem to forskellige ølgærtyper. Undergær og overgær. Dette refererer til om gæren er efter gæringen samler sig i toppen eller i bunden af gærbeholderen. I gamle dage  blev alt dansk øl brygge med overgær. I 1845 hjembragte  J.C. Jacobsen undergær fra Bayern.

Overgær gærer bedst ved temperaturer mellem 18- 22 grader C, medens undergær gærer bedst ved temperaturer mellem 6 – 15 grader C.

 

De fleste gærtyper til ølbrygning tilhører gærsvampeslægten  Saccharonyces , som er en af de vigtigste mikroorganismer i verden.

Man har tidligere opfattet undergær og overgær som to forskellige arter. Men DNA viste meget store ligheder mellem de to gærtyper.  For nemheds  skyld bevares dog typebetegnelsen  overgær og undergær.

Indenfor disse to typer gær, er der dog en lang række gærstammer, som adskiller sig fra hinanden. Du kan sammenligne forskellige æblesorter som jo alle  til høre æbler. For hver gærart findes der et utal af gærstammer, der hver især har deres karateristiska og bruges til hver deres særlige øltype i ølbrygningen.

Øl gæret med en undergær får en mere tør karakter, da undergæren er i stand til at forgære flere sukkerarter mere fuldstændigt

Undergær udskiller svovlholdige forbindelser, som er med til at give lagerøl aroma.Produktionen af ester er meget lav og derfor får du ikke de sammen frugtagtige aromaer som i øl gæret ved overgær.

Der brygges  både mørke og lyse øl med undergær. Gæringstemperaturen ligger mellem 5-15 grader C og lagertiden er inden tapning fra 3 uger til 9 måneder. Flokkuleringen er middel.

 

Øl som er gæret ved overgær indeholder varierende mængder af frugtagtige aromaer. Overgær forgærer ikke alle typer sukkerarter ligesom undergæren gør. Der bevares mere rest sødme i øllen ved ølbrygningen. Gæringstemperaturen  ligger mellem 15-22 grader c. Gæringen forlæber i læbet af 3 uger og lageringstid inden flaskning er ca. 2 uger. Flokkuleringen  ligger fra lav til høj.

Albryg forhandler flere slags gær, både vådgær og tørgær.  Af vådgær kan nævnes White labs og weyast.

Tørgær er Safale, Safbrew  og   Mangrove Jack´s  de mest benyttede.